Dogodek
11. SREČANJE STARIH BRIZGALN NA ŠKOFLJICI
Datum dogodka
1.10.2022 10:00

V soboto 1.10.2022 je na Škofljici potekalo že 11. Srečanje starih brizgaln. Po celotedenskem deževju je v sobotnem jutru sonce sramežljivo kukalo iza megle in oblakov. Medtem, ko smo pripravljali tekmovalno progo, postavljali šotor in gasilske klopi za udeležence, je bilo še malo vlažno in tudi megla ni povsem izginila. Pa vendar, bolj kot se je približevala ura začetka tekmovanja, več sonca je bilo na obzorju. Prve tekmovalne ekipe starejših gasilcev, so kar nekaj časa pred začetkom tekme, začele prihajati na prostor ob Osnovni šoli na Škofljici. Vsi so že komaj čakali na začetek prireditve. Najprej so se vse ekipe postrojile, da je poveljnik GZ Škofljica od predsednika Regiskega sveta Regije Ljubljana I prejel dovoljenje za pričetek tekmovanja. Potem so se ekipe druga za drugo prijavile za tekmovanje, kjer so sodniki pregledali tekmovalno opremo in sam izgled brizgalne in tudi tekmovalne ekipe. Tekmovali so v dveh kategorijah, v ročnih in motornih brizgalnah. Ker gre za srečanje stare tehnike, je seveda potrebno imeti staro tehniko oziroma repliko iz tedanjega časa. Nato so zapeljali brizgalno na tekmovališče in počakali na znak sodnikov. Videlo se je pri vseh ekipah, da je kljub več letnim izkušnjam prisotno vsaj malo tekmovalne treme. Pa vendar, zmagovalci so vsi, ki so se udeležili srečanja. Tekmovala sta tudi tekmovalca, ki imata za seboj že 90 let in več.

Prisotnih je bilo tudi nekaj obiskovalcev. Srečanja so se udeležili tudi g. Ivan Jordan, župan Občine Škofljica, Franc Bradeško, predsedujoči Regiji Ljubljana I, Simon Černe, poveljnik Regije Ljubljana 1, Maks Zupančič, predsednik komisije za veterane pri Regiji Ljubljana I, Tone Modic, predsednik GZ Ig, ter seveda vodstvo in ostali gasilci Gasilske zveze Škofljica. Seveda je bil tudi aktivno kot sodnik na komisiji A prisoten tudi starosta gasilstva na Škofljici, častni predsednik GZ Škofljica in tisti, ki si je prizadeval za pripravo omenjene prireditve, tovariš Franc Trtnik. Za dobro voljo in polne želodčke je poskrbel kot vedno, Franci Bolha iz gostilne Čot iz Pijave Gorice. Hvala.

Zahvala gre vsem, ki ste kakor koli pripomogli, da smo uspešno izpeljali že 11. Srečanje starih brizgaln. Zahvala tudi Osnovni šoli Škofljica in njenemu ravnatelju g. Romanu Brunšku, da je dovolil, da izvedemo tekmovanje na prostoru okoli osnovne šole.

Če ne prej, se zopet vidimo prihodnje leto na 12. Srečanju starih brizgaln na Škofljici.

Z gasilskim pozdravom ” Na pomoč! “

Andrej Pirc,predsednik GZ Škofljica

#gasilci #gasilskazvezaskofljica #gzskofljica